Om oss

Vilka är vi bakom pepparspray.net? Vad skillnaden mellan pepparspray och ett försvarsspray? Är det lagligt att inneha ett pepparspray? Allt detta ska vi försöka få klarhet i på denna sidan.

Vad är pepparspray för något?

Pepparspray är en spray som innehåller ett extrakt utvunnet ur chili-peppar. Detta extrakt används i koncentrerad och löses upp i en vätska för att kunna användas som spray.

Pepparsprayen är vanligt förekommande som vapen för självförsvar då sprayen används genom att spraya förövaren i ansiktet vilket skapar en stark sveda i ögonen.

Pepparsprayen finns i olika styrkor och styrkan mäts av den så kallade OC-Halten eller Oleoresin Capsicum halten.

Det står alltså för halten peppar i sprayet då Capsicum är en typ av pepparväxt.

Pepparspray används även flitigt inom försvaret och polisen som ett icke dödligt vapen vid självförsvar eller andra polisiära ändamål.

Är pepparspray lagligt?

I Sverige råder lite oklarheter i om pepparspray är lagligt eller inte. Det är dock så att inneha pepparspray i Sverige är olagligt. Det faller under brott mot vapenlagen. I Sverige har dock poliserna licens för detta och får använda sig av pepparspray i sitt yrke. Det är ett mycket uppskattat vapen när det gäller att försvara sig mot personer utan att på något sätt skada personen permanent.

Hur fungerar pepparspray?

Pepparspray är en mycket irriterande spray som slår ut ögon och luftrör och irriterar även nervändarna.

Efter att blivit attackerad med pepparspray kan det ibland krävas en speciell tvätt för att bli av med klådan som kan uppfattas som outhärdligt.

Metoden för att tvätta bort detta pepparspray kallas för MOFIBA. Metoden går ut på att man smörjer in det område av kroppen som har kommit i kontakt med pepparsprayet med vaselin och sedan tvättar bort allt med sprit.

Detta påverkar inte effekten av pepparsprayet men det får bort kemikalierna från huden.

Tänk också på att allt som du vidrör efter att du fått pepparspray på sig kan bli kontaminerat så få inte för dig att klia dig i ögonen eller liknande. Detta förvärrar bara din situation.

Du bör heller inte försöka tvätta bort pepparspray med varmt vatten. Det varma vattnet gör att porerna öppnar upp sig vilket innebär att kemikalierna enklare kan tränga djupare och längre in i huden. Om du vill försöka skölja av dig så gör det med kallt vatten som istället stänger igen porerna.

Pepparspray kan användas från upp till 2 meters avstånd och har en effekt av tillfälligt blindhet och gör en överkänslig mot ljus. Om man har pepparspray i ögonen under en längre tid, och inte direkt försöker behandla det kan det ge bestående ögonskador.

Så här använder du ditt pepparspray!

 • När du rör dig igenom osäkra områden bör du alltid bära ditt pepparspray i höger hand, om du är vänsterhänt så bör du så klar använda vänster hand.
 • Om du skulle bli angripen, försök då att ta ett steg bort ifrån förövaren.
 • Du bör alltid skrika på hjälp, inte bara lita på ditt pepparspray. Du bör också vifta med din vänstra arm för att föra uppmärksamheten från din pepparspray. Genom att skrika påkallar man även uppmärksamhet från omgivningen.
 • När förövaren fokuserar på din vänstra hand så höjer du din högra hand och försöker spraya förövaren i ansiktet med din pepparspray. Försök därefter att ta dig loss och fly.
 • Ring därefter 112. Pepparsprayen innehåller ofta även färg som gör det möjligt att i efterhand identifiera gärningsmannen.

Du bör även alltid hålla koll på ditt pepparspray och dess bästföre datum. Har detta gått ut kan det vara klokt att byta ut din burk.

Cookies

Pepparspray.net använder Google Analytics för att samla in information om hur webbplatsen används. Inga personuppgifter (så som e-post, namn eller personnummer) samlas in i detta syfte. Detta görs för att förbättra användarupplevelsen för dig som besökare.

Personuppgiftspolicy

Pepparspray.net lagrar inga personuppgifter utöver det som skickas automatiskt via din webbläsare för att göra det möjligt att besöka denna webbplats. Vi tar emot information angående:

 • IP-adress
 • Datum och tid
 • Innehållet i sidförfrågan
 • HTTP status
 • Mängden av data som överförs
 • Webbsida som förfrågan kommer ifrån
 • Din webbläsare
 • Ditt operativsystem
 • Språk och webbläsarens mjukvaruversion

Pepparspray.net sammarbetar dessutom med affiliatenätverket Adtraction, TradeDoubler och Adrecord, detta innebär att när du klickar dig vidare från vår webbplats till en av butikerna så kommer detta klick att spåras hos affiliatenätverket. Detta för att vi ska kunna få den ersättning som vi förtjänar för att marknadsföra deras produkter.